Een stukje geschiedenis …
Al sinds 1939 staat er midden op de Graetheide een houten kruisbeeld. Dit was voor de bewoners jaren-lang de plaats waar ze kwamen om te bidden. Blij dat ze met hun eigen kruisbeeld waren, toch bleken ze de vrome wens van een meer overdekte gebedsplaats te koesteren. Een soort kapel, die zou dan ook niet misstaan. Enkele bewoners sloegen de handen in mekaar om deze wens te verwezenlijken. Ze maakten plannen voor een feestweekend dat geld zou opbrengen om de bouw te bekostigen. Het feestweekend zou plaatsvinden tijdens het eerste weekend mei, ook wel de bloeimaand genoemd. Dit is de maand waar-in de vrucht van de roos, de bottel, ontspringt. De naam bottelfeesten was geboren.
In 1957 vond dit bottelfeest voor de eerste keer plaats, en het werd direct groots aangepakt! Op een wei midden “oppe hei” werd een grote feesttent geplaatst en Bruno Majche-rek, bekend van zijn internationale nummer één hit “Leila”, kwam samen met zijn orkest de Regento Stars op zaterdag optreden. Deze avond trok bezoekers uit de wijde omgeving.
s`Zondags vond er een fancy fair plaats waarbij allerlei prijzen met het rad van avontuur op een span-nende wijze werden verloot. Het eerste bottelfeest was succesvol afgesloten. Een leuke noemenswaar-digheid hierbij is dat gedurende het hele feest geen alcohol werd geschonken. De organisatie had namelijk geen drankvergunning weten te bemachtigen.
Het succes van de Bottelfeesten bleef niet lang onopgemerkt. Steeds meer vergelijkbare feesten sprongen als paddenstoelen uit de grond. De concurrentie voor het bottelfeest nam daarmee toe en de animo nam ieder jaar iets af. Om te voorkomen dat er ingeteerd zou moeten worden op het bijeengebrachte geld werd na een heel aantal geslaagde edities besloten eens geen bottel-feest te organiseren. De organisatie kon zich dan beraden over de verdere toekomst. Maar wat bedoeld was als een tijdelijke onderbreking, leidde tot een rustperiode van meerdere jaren. Het leek daarom rustig te zijn op de Graetheide, maar toch brandde er toch nog altijd een kleine vlam. Het saamhorigheidsgevoel bleef bestaan en een groep bewoners organiseerden gedurende het jaar toch enkele kleine activiteiten. Maar geld verdienen voor een kapel, dat was niet meer aan de orde.
In 1982 werd er besloten over te gaan naar een actievere, gestructureerde organisatie. Na overleg met de organisatoren van de bottelfeesten werd er een heel nieuw bestuur geformeerd. Een eerste actiepunt van het nieuwe bestuur was het realiseren van een eigen buurt-huis. Het houden van activiteiten zou daarmee een stuk makkelijker worden waarmee voortbestaan van de vereniging gewaarborgd zou kunnen worden. Maar de realisatie had echter veel voeten in de aarde. Er moest grond aangekocht worden en de vergunningen moest geregeld worden. In goede samenwerking met het toenmalige bestuur van de gemeente Born werd dit alles mogelijk gemaakt waardoor in augustus 1986 ’t Heihöfke officieel geopend kon worden.
Tot op heden maakt de Buurtvereniging Graetheide nog steeds gebruik van ’t Heihöfke als thuisbasis voor haar activiteiten. Dit zijn er jaarlijks toch zo’n 15 tot 20. Ook de Graetheise zaate hermenie de Sjravelaére maakt wekelijks gebruik van ’t Heihöfke als repetitieruimte. En in de tuin bij het buurthuis, daar spelen kinderen van de buurt op de speeltoestellen. Het buurthuis streeft hiermee zijn doel na en zorgt zo voor een onderlinge binding in de buurt.